Rate this post

edukacja (22)Wszędzie straszą nas wysokim poziomem cholesterolu i jego szkodliwym wpływem na nasze zdrowie. Zaczynamy bać się naturalnych źródeł tłuszczu do tego stopnia, że rezygnujemy z nich na rzecz roślinnych olejów utwardzonych o obniżonej zawartości tłuszczu. Nauka bije jednak na alarm. Nieprzetworzone tłuszcze nasycone są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zawierają one witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i stoją na straży prawidłowej gospodarki hormonalnej. A przecież nauka dowiodła, że problemy z hormonami u kobiet powodują kaskadę problemów zdrowotnych. Kolejnym powodem dla którego rezygnujemy z tłuszczu, jest jego duża kaloryczność. Wszędzie w mediach trąbią, że to właśnie tłuszcz jest głównym winowajcą tych wszystkich masowych przypadków nadwagi i otyłości. Jak się okazuje, to cukier jest naszym cichym zabójcą, ale przecież tak trudno pozbyć się go z naszego życia. Obecnie każda żywność wysoko przetworzona jest przepełniona cukrem. Nauka żywienia ostrzega, że często występuje on w produktach pod inną nazwą.